Oružane snage BiH
0

Sutra primopredaja mašina za deminiranje

FENA
U okviru Programa integriranog protuminskog djelovanja (IMAP) Razvojnog programa UN-a, sutra će u kasarni "Rajlovac" u Sarajevu Oružanim snagama BiH biti predate dvije mašine za deminiranje, saopćeno je danas iz UNDP-a.

Svečanoj ceremoniji prisustvovat će David Hutchings, ambasador Kanade u BiH, Karel Vosskuhler, ambasador Holandije u BiH, Christine McNab, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, i Marina Pendeš, zamjenica ministra odbrane BiH.

Zahvaljujući donaciji Kanadske agencije za međunarodni razvoj (CIDA), vlade Holandije i sredstvima Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, a putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), nabavljene su dvije mašine za deminiranje, čime će se ojačati tehnički kapaciteti Oružanih snaga za deminiranje.

Nabavka mašina za deminiranje realizirana je putem Programa integriranog protuminskog djelovanja (IMAP). IMAP je petogodišnji projekt UNDP-a koji će rezultirati potpunim prijenosom finansijske i rukovodne odgovornosti nad protuminskim djelovanjem na vlasti Bosne i Hercegovine.

Ukupna vrijednost mašina je nešto više od 600.000 američkih dolara. Kanadska vlada je učestvovala u finansiranju u iznosu od oko 300.000, holandska vlada u iznosu od oko 180.000, a Ministarstvo odbrane BiH od 130.000 američkih dolara.