BiH
0

Sutra prikazivanje snimaka Bosnićevih govora

SRNA
Husein Bosnić
Husein Bosnić
Suđenje Huseinu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, bit će nastavljeno sutra u Sudu BiH prikazivanjem dijelova snimaka njegovih "hutbi" (govor poslije zajedničke molitve) objavljenih na Youtubeu.

Na ročištu održanom 20. maja, vještak za informatičku tehnologiju, inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Irhad Kos rekao je da je po naredbi Tužilaštva BiH radio ekspertizu devet videomaterijala Bosnićevih "hutbi", koje su bez zabrana tokom 2013. i 2014. godine bile postavljene na Youtubeu.

Kos je rekao da nije ulazio u sadržaj tih snimaka, već je njegov zadatak bio da skine taj materijal sa interneta, pohrani ga i napravi njegov printscreen.

On je Sudu objasnio način na koji je "skidao zamrznute slike sa ekrana", te dodao da ne može sa sigurnošću tvrditi ko je objavio snimke.

Tužilaštvo Bosnića tereti da je 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice, organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno, sa pozicije vjerskog autoriteta, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Optužen je za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Početak suđenja zakazan je za 13.00 sati.