BiH
0

Sutra presuda za zločin na teritoriji Zvornika

FENA
U Vijeću Okružnog suda za ratne zločine sutra će biti izrečena presuda četvorici optuženih za zločine počinjene na teritoriji Zvornika 1992. godine.

U ovom krivičnom postupku optuženi su Dragan Slavković, Ivan Korać zvani Zoks, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević, koji se terete za prinudno iseljenje žitelja sela Kozluk, za zločine nad Bošnjacima u Domu kulture u Čelopeku i mjestima zvanim Ciglana i Ekonomija.

Suđenje je počelo krajem 2005. godine, a na optuženičkoj klupi tada su bili i tadašnji predsjednik privremene vlade u Zvorniku i komandant Teritorijalne odbrane toga grada Branko Grujić i Branko Popović, ali je sudsko vijeće, na prijedlog tužilaštva, u maju ove godine razdvojilo postupak za njih dvojicu u odnosu na ostale optužene, jer se "protiv njih vodi istraga za novi ratni zločin počinjen na drugoj lokaciji", podsjeća Tanjug.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Milan Petrović je na glavnom pretresu 14. aprila ove godine predložio razdvajanje postupka, a taj zahtjev je obrazložio da je pri kraju istraga protiv Grujića i Popovića za nova krivična djela na novoj lokaciji koja su u vezi sa zločinima za koja im se sudi, pa bi, ukoliko se ne razdvoji postupak, produžilo ovo suđenje i za ostale optužene.

Optuženi su negirali da su počinili zločin, a tokom dvoipogodišnjeg suđenja saslušane su preživjele žrtve zločina, članovi porodica ubijenih, mnogobrojni svjedoci i vještaci.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, za krivična djela ratnog zločina predviđena je maksimalna kazna od 20 godina zatvora.