Zloupotreba položaja
0

Sutra presuda Mirku Stojiću, šefu kabineta predsjednika RS-a

SRNA
U banjalučkom Okružnom sudu sutra će biti pročitana presuda bivšem generalnom sekretaru i šefu kabineta predsjednika RS Mirku Stojiću, kojeg optužnica tereti za zloupotrebu službenog položaja i zelenaštvo, rečeno je danas Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske zatražilo je, u završnoj riječi u ponedjeljak, 14. novembra, da Stojić bude proglašen krivim za navedena krivična djela.

Specijalni tužilac RS Svetlanka Bijelić rekla je da je mnogobrojnim materijalnim dokazima, iskazima svjedoka i vještaka dokazano da je Stojić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret i da je sebi i drugima pribavio korist od oko 300 hiljada KM.

"Kada je imenovan za generalnog sekretara optuženom je data mogućnost da obavlja i funkciju šefa kabineta dok se ta pozicija ne popuni. Međutim, on je to iskoristio da sebi dodijeli mjesečnu naknadu od 1.500 KM. U pravilnicima se vidi da su pravo naknade za stanovanje imali samo predsjednik i potpredsjednici, ali je Stojić sam izmijenio taj pravilnik i u njega dodao funkcije koje je obavljao", rekla je Bijelićeva. 

Advokti optuženog zatražili su oslobađajuću presudu, jer kako tvrde, optužnica nije dokazana.

Oni smatraju da Tužilaštvo nije "van svake razumne sumnje" dokazalo izvršenje djela koja se optuženom stavljaju na teret.

Izricanje presude Mirku Stojiću zakazano je za 15.00 sati u Okružnom sudu Banja Luka.
Postupak protiv Stojića započeo je u decembru prošle godine.