BiH
0

Sutra presuda Janji Anđelić i Ljubici Kolovrat optuženim za pomaganje u ubistvu

FENA
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH sutra će objaviti presudu Janji Anđelić i Ljubici Kolovrat, optuženim za pomaganje u ubistvu iz koristoljublja koje se desilo prošle godine u ulici Alojza Benca u Novom Sarajevu, kada je ubijen Aleksandar Petrović iz Beograda.

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Janju Anđelić na 11,5 godina, a Ljubicu Kolovrat na 14 godina jedinstvene kazne zatvora i zbog krivičnih djela izazivanja opće opasnosti, falsifikovanja dokumenata, teške krađe i prevara.

Na osnovu žalbi njihovih branitelja ukinuta je presuda Kantonalnog suda i zakazan pretres koji je održan 26. novembra pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda Federacije.

Na pretresu pred Vrhovnim sudom proveden je dokazni postupak, a obje optužene branile su se šutnjom i pred prvostepenim sudom i pred Apelacionim vijećem ovog suda.

Federalni tužitelj je po završetku dokaznog postupka izmijenio optužnicu tako što je odustao od stavljanja na teret optuženima udruživanje u zločinačku organizaciju te krivično djelo prevare i krivično djelo izazivanja opće opasnosti u odnosu na optuženu Janju Anđelić.

Anđelić i Kolovrat su optužene da su pomogle Dušanki Petrović da ubije svog brata Aleksandra da bi naslijedila porodični stan u Beogradu.

Dušanka Petrović trenutno se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Požarevcu po drugoj presudi tako da ona nije obuhvaćena ovom optužnicom i protiv nje će se voditi odvojeni postupak, saopćeno je iz Pres-službe Vrhovnog suda FBiH.