Sjednica oba doma Parlamenta
1

Sutra "poslanici/delegati pitaju - Vijeće ministara BiH odgovara"

FENA
Posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH "Poslanici/delegati pitaju - Vijeće ministara BiH odgovara" sazvana je za sutra u Sarajevu.

Među pitanjima koja poslanici i delegati planiraju postaviti aktuelnom sazivu Vijeća ministara je i pitanje kako se odvija proces programiranja Instrumenta za pretpristupnu pomoć (lPA) za 2012. i 2013. godinu, koji su projektni i sektorski prijedlozi usaglašeni, a koji nisu i zašto nisu usaglašeni, šta Vijeće ministara poduzima u cilju usaglašavanja kako bi se svi projektni prijedlozi dostavili Evropskoj komisiji u propisanim rokovima?"

Jedno od poslaničkih pitanja je u vezi sa državnom granicom između BiH i susjednih država - u kojoj fazi se nalaze pregovori oko zaključenja ugovora o državnoj granici između BiH i susjednih država (Srbije, Hrvatske i Crne Gore)? Kada se očekuje zaključenje ovih ugovora, koji su problemi u tom procesu, ko pravi probleme i kako BiH štiti svoje interese dok ovaj proces traje?

Zajednička sjednica bit će prilika da se postavi pitanje i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH kakve aktivnosti provodi na digitalizaciji radiodifuzije u BiH? Hoće li svi predviđeni poslovi na tom važnom državnom projektu, s obzirom na dosadašnja kašnjenja, biti okončani u skladu s krajnjim rokom koji je odredila EU - do juna 2015. godine?

Od Vijeća ministra i resornog ministarstva bit će zatražen odgovor i na pitanje u kojoj je fazi realizacije zaključak Doma naroda PSBiH iz 2008. godine kojim je obavezao Vijeće ministara da pokrene postupak osnivanja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku, unutar javnog RTV sustava BiH.

Ovo su samo neka od više od 20 pitanja na koja će poslanici i delegati oba doma državnog parlamenta zatražiti odgovor od Vijeća ministara BiH na sutrašnjoj zajedničkoj sjednici.