BiH
0

Sutra počinje suđenje Huseinu Bosniću

Klix.ba
Husein Bosnić
Husein Bosnić
Pred odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine sutra počinje suđenje Huseinu Bosniću, optuženom za podsticanje na terorističke aktivnosti.

Optužnicom državnog Tužilaštva tereti ga se i za vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Naime, Husein, koji je poznat i kao Bilal, je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice organizovane u Bosni i Hercegovini, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, između ostalih, u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i tako učestvuju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.