RS
0

Sutra počinje školska godina

SRNA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj (RS) sutra počinje nova školska godina.

Školsku 2009/2010. godinu pohađaće oko 108 000 osnovaca u 201 centralnoj i oko 540 područnih osnovnih škola, te oko 47 000 srednjoškolaca u 91 srednjoj školi.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS napominju da su nadležne zdravstvene službe preduzele potreban nadzor i kontrolu daljeg širenja novog gripa u RS, te da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite preporučuje redovan početak nove školske godine.

Prvog školskog dana, na klupama u učionicama oko 11 000 prvačića i 10 830 učenika drugog razreda osnovnih škola dočekaće besplatni udžbenici za čiju nabavku je Ministarstvo prosvjete i kulture RS izdvojilo 758 000 KM.

Udžbnike će dobiti i oni učenici čiji roditelji nisu bili u mogućnosti da ih kupe u knjižarama i to zahvajljujući akciji "Pokloni knjigu, pomozi drugu", u kojoj su učenici u školskim bibliotekama ostavljali prošlogodišnje udžbenike.

Ove školske godine, u okviru racionalizacije mreže osnovnih škola, u RS biće zatvoreno oko 30 područnih škola, a svim učenicima ovih škola biće obezbijeđen prevoz do centralnih škola.

U toku je procedura nabavke mini-buseva za prevoz učenika gdje je to potrebno, za šta je iz Razvojnog programa izdvojeno milion maraka, a mini busevi će biti isporučeni u oktobru.
Kako bi se riješio problem snabdijevanja škola higijenski i bakteriološki ispravnom vodom za piće, Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijedilo je iz Razvojnog programa RS 400.000 KM za izgradnju bunara u 13 škola i sanaciju bunara u 54 škole.

Otvoren je postupak za izradu Programa osnovnih hidrogeoloških istraživanja za realizaciju projekta "Vodosnabdijevanje osnovnih škola", a nakon toga pristupiće se izboru izvođača radova. Kompletan ovaj postupak trebal bi da bude završen do kraja ove godine, kada bi počeli radovi na terenu.

Za učenike osnovnih škola u 21 školi u RS biće oranizovan produženi boravak i to u 12 škola u Banjaluci, četiri škole u Prijedoru, te po jednoj školi u Brodu, Doboju, Rogatici, Modriči i Kozarskoj Dubici, a produženi boravak organizovaće se i u vrtićima u Srpcu, Višegradu, Trebinju i Palama.

Zahvaljujući sredstvima iz Razvojnog programa u RS izgrađene su ili je u toku gradnja 10 novih škola i to u Modriči, Čelincu, Zvorniku, Doboju, Istočnoj Ilidži, Palama, Gradišci i u Prijedoru tri škole, kao i 17 novih fiskulturnih dvorana, dok je oko 50 škola i desetak fiskulturnih dvorana dograđeno ili obnovljeno.

Nastava u prvom polugodištu školske 2009/2010. godine u osnovnim i srednjim školama biće završena 30. decebra, dok nastava u drugom polugodištu počinje 25. januara.

Školska godine za učenike od prvog do osmog razreda završava se 25. juna, za učenike devetog razreda 11. juna, za gimnazijalce traje do 17. juna, odnosno 24. juna za učenike srednjih stručnih škola.
Maturanti gimnazija nastavu će završiti 20. maja, a maturanti u ostalim školama 27. maja.