Važan dan za BiH
0

Sutra počinje regionalna donatorska konferencija za izbjeglice i raseljene osobe

SRNA
Ambasador SAD u BiH Patrick Moon rekao je da je cilj regionalne donatorske konferencije koja će biti održana sutra u Sarajevu da budu prikupljena sredstva koja će pomoći brojnim projektima povratka izbjeglica i raseljene osobe.

Moon je najavio da će, osim njega, na konferenciji učestvovati i David Robinson, pomoćnik američkog državnog sekretara Hillary Clinton za stanovništvo, izbjeglice i migracije, te ambasadori SAD u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Rezidentni koordinator UN i rezidentni predstavnik UNDP-a Jurij Afanasijev smatra da je u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori uglavnom riješena situacija kada je riječ o povratku izbjeglica i raseljenih lica, dok BiH ima najkrupniji problem te vrste. 

''BiH je ta koja sutra može najviše dobiti, ili najviše izgubiti. Ne želim unaprijed govoriti o obećanjima u smislu finansijske pomoći od međunarodne zajednice, ali kredibiliteta planova BiH će zapravo najviše doprinijeti uspjehu konferencije'' smatra Afanasijev. 

Ambasadorica Španije u BiH Marija Aurora Mehija Ereskin  rekla je da je tema povratka uvijek važna i interesantna, posebno izgradnja domova za povratnike, što je osnova za povratak. 

U Sarajevu će sutra biti održana velika donatorska konferencija za prikupljanje novca za stambeno zbrinjavanje izbjeglica u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.