U susret Ramazanu
0

Sutra počinje mjesec posta i radosti

Sarajevo-x.com
Prvi dan mjeseca Ramazana i dan kad počinje post prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH je petak 21. august.

Mjesec posta i radosti ima za svrhu da se vjernici odazovu Allahovoj naredbi, da bi suzdržavajući se od jela, pića, pušenja i drugih čulnih uživanja zaslužili Njegovo zadovoljstvo, te tako sebi priuštili radost.

"O vjernici, propisuje Vam se post, koji je bio propisivan narodima koji su Vam prethodili, da biste istinsku bogobojaznost stekli. Određeni broj dana." (Krava, 183-184)

Naime, samo postom možemo znati kako je siromašnima, a i pored toga, post je lijek za dušu.

Da bismo upotpunili sve zahtjeve koje Ramazan postavlja, potrebno je i redovno klanjati pet dnevnih namaza, ustajati na sehur, klanjati teravije, učiti svakodnevno Kur'an, činiti zikir, davati sadaku, odazivati se na iftar, kao i priređivati iftar.

Ovaj sveti mjesec muslimana na cijeloj zemaljskoj kugli počinje krajem ove sedmice, ali ne svugdje u isto vrijeme. Tada se u državama u kojim muslimani čine većinu bilježi usporavanje biznisa, što je u vrijeme recesije zabrinulo arapski svijet, dok pokušava zadržati svoje mjesto u globalnoj ekonomiji, piše VOA.

Ali šejk Abdel Fattah Allam, čelni čovjek Al-Azhar instituta u Kairu, kaže da nema konflikta između Ramazana i modernih, svjetskih poslova: "Otkako se praktikuje post u islamu, on služi tome da nas natjera da radimo i napredujemo i nikad nije bio zamišljen da smanji našu produktivnost."

Jedna ramazanska novost koja je obradovala stanovnike Saudijske Arabije je da će ove godine moći koristiti teleskope kako bi izbliza vidjeli polumjesec koji označava početak svetog mjeseca posta.

Tamošnje vlasti su pozvale vjernike da prisustvuju ovom događaju u četvrtak uvečer. Prije nikad mjesečeve mijene za vrijeme Ramazana nisu praćene teleskopom na ovom poluotoku, već isključivo golim okom, a prošle su godine saudijske vlasti odbacile prijedlog da se početak i kraj lunarnog mjeseca označava astronomskim kalkulacijama, piše The Times of India.

Kako bi post prošao u zdravlju i blagostanju i liječnici su upozorili da osobe koje imaju dijabetes tipa 2 tokom Ramazana nikako ne smiju prekidati terapiju. Istraživanje je pokazalo da pacijenti imaju manji rizik od upadanja u hipoglikemiju ako koriste DPP-4 inhibitor, nego sulfoureu.

Ramazan je deveti mjesec lunarnoga, muslimanskog kalendara, koji se računa prema mjesecu, ne prema suncu. To znači da svake godine post započinje deset ili 11 dana ranije.

Vaktija za područje Sarajeva