BiH
0

Sutra otvaranje četvrtog Centra za regrutaciju i tranziciju u Tuzli

SRNA
Tuzla
Tuzla
Misija Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH organizuje sutra u Tuzli svečanost povodom otvaranja Centra za regrutaciju i tranziciju u kasarni "Aerodrom Dubrave" u okviru projekta "Nato - perspektiva".

Na svečanosti bi učesnicima trebalo da se obrate ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović, ambasadori SAD i Velike Britanije u BiH Patrik Mun i Najdžel Kejsi, predstavnik norveške Ambasade u BiH pukovnik Džon Olsen, komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Geri Hofman i šef Misije IOM-a u BiH Đanluka Roko, saopšteno je iz NATO štaba u Sarajevu.

Ovo će biti četvrti centar za regrutaciju i tranziciju u BiH, a tri formirana već se nalaze u Rajlovcu u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru. 

Aktivnosti ovih centara uključuju individualno savjetovanje usmjereno na razvoj  individualnog plana za reintegraciju po potrebi pojedinaca, kao i podršku u procesu reintegracije asistiranim pojedincima. 

Reintegracioni planovi biće finansirani kroz pojedinačne budžete do 3.000 KM.

Cilj programa "Nato - perspektiva" jeste jačanje procesa i pozitivnog uticaja na reformu odbrane u BiH, da obezbijedi podršku za socijanu reintegraciju u civilni život oko 3.000 pripadnika Oružanih snaga BiH koji zbog zakonodavnog ograničenja od 35 godina više ne mogu učestvovati u aktivnoj vojnoj službi. 

Cilj ovog programa jeste i jačanje kapaciteta Ministarstva odbrane BiH da radi na budućim sličnim aktivnostima koje su u vezi sa redovnim primanjem i otpuštanjem u profesionalnoj vojsci.