Rezidencija kardinala Puljića
0

Sutra odluka o zamjenskom stanu za Smajoviće

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) trebalo bi da ove sedmice donese odluku o dodjeli zamjenskog stana porodici nekadašnjeg agenta Udbe Fadila Smajovića, čime bi trajno bio riješen problem koji je nastao nakon sudske odluke da se ovoj porodici vrati dio rezidencije kardinala vrhbosanskog Vinka Puljića.

Vladi je predloženo da donese odluku kojom će porodici Smajović, kao zamjensko rješenje, biti dodijeljen stan u sarajevskom naselju Grbavica kojim trenutno raspolaže Vlada FBiH.

"Oslobođenje" piše da je riječ o jednom od stanova iz nekadašnjeg vojnostambenog fonda koji je zakonski vraćen i dat na raspolaganje Vladi FBiH.

Izvori lista tvrde da je porodica Smajović pristala na zamjenski stan na Grbavici površine oko 56 metara kvadratnih, koji je za 30-ak kvadrata manji od dijela rezidencije kardinala Puljića. 

Sjednica Vlade FBiH zakazana je za četvrtak, 2. decembra. 

Opštinski sud u Sarajevu prvobitno je donio odluku da kardinal Puljić bude deložiran iz rezidencije u Sarajevu 17. novembra i da taj prostor bude dodijeljen porodici Fadila Smajovića, a potom je deložacija odgođena. 

Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije, u kojoj se nalazi kardinalova rezidencija, izgrađena je 1895. godine i uvijek je bila u vlasništvu Katoličke crkve.
Porodica bivšeg radnika Udbe Fadila Smajovića stan u zgradi u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije dobila je dekretom tadašnjih komunističkih vlasti koje oduzeti prostor nisu nacionalizovale. Stan je, kako je naknadno dokazano, korišćen i za ozvučenje nadbiskupove rezidencije, te za višegodišnje prisluškivanje razgovora koji su tamo vođeni.