BiH
0

Sutra odluka o određivanju pritovora u slučaju "Lijanović i drugi"

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Jerko Ivanković Lijanović, Suad Čamdžić, Edin Ajanović, Mersed Šerifović i A. P. iz Odžaka su danas predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona nakon što su jučer lišeni slobode.

Lijanović i ostali su uhapšebi u koordiniranoj akciji ovog Tužilaštva i Federalne uprave policije, zbog osnova sumnje da su u udruženju koje je organizirao Lijanović činili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za isplate podsticaja u poljoprivredi na području Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, potvrdio je portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Admir Arnautović.

Federalna uprava policije je danas osumnjičene predala u nadležnost Tužilaštva uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja, navodi Arnautović.

Protiv petorice osumnjičenih je donesena naredba o provođenju istrage. Prema njegovim riječima tri osobe su ispitane u prisustvu branilaca, dok dvije osobe, koje koriste to zakonsko pravo, još uvijek nisu ispitane, jer njihov izabrani branilac trenutno nije prisutan.

Dakle, nakon što i te osobe budu ispitane Tužilaštvo će se odrediti i donijeti odluku o stavljanju prijedloga za određivanje pritvora za osumnjičene, i ta odluka će se vjerovatno donijeti sutra u jutarnjim satima, naglašava Arnautović.

Osoba iz Odžaka je ispitana i danas puštena da se brani sa slobode jer nisu postojali zakonski razlozi za predlaganje pritvora, dodao je on.

Nakon što svi osumnjičeni budu ispitani, Tužilaštvo će biti u mogućnosti donijeti odluku o predlaganju pritvora i prezentirati više informacija o samom predmetu, istakao je Arnautović