NSRS
0

Sutra o Inckovim zahtjevima?

SRNA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) odlučiće sutra da li će na dnevni red sjednice biti uvršteni zahtjevi visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da parlament Srpske poništi zaključke u vezi sa informacijom o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH.

Skupština će sutra tokom izglasavanja dnevnog reda odlučiti o ovom prijedlogu koji će, kako je najavio, predsjednik parlamenta Igor Radojičić podnijeti u svojstvu narodnog poslanika.

  Većina  parlamentarnih stranaka  u RS   tokom  današnjih konsultacija sa Radojičićem   ponovila  je   da ne  treba  ništa mijenjati   u vezi sa zaključcima  parlamenta  Srpske o prenošenju nadležnosti, koji su usvojeni  14. maja.  

"Sve partije koje su učestvovale u donošenju zaključaka, i dalje smatraju da oni nemaju antidejtonski i antiustavni karakter, niti da su bili motivisani takvom namjerom", rekao je Radojičić   novinarima u Banjaluci nakon konsultacija.    

Radojičić je naglasio da SNSD pozdravlja dolazak visokog predstavnika  u Banjaluku, jer to predstavlja korak ka relaksaciji situacije koja je eskalirala u krizu, ali da parlament nije dobio odgovor da li će  Incko  doći i u Narodnu skupštinu RS. 	 

 Predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je  da visoki predstavnik u BiH može da ukine zaključke Narodne skupštine RS, ali da će ih vlasti RS primjenjivati i kada ode visoki predstavnik.

"Ako ostale stranke iz RS u Narodnoj skupštini budu htjele da se dogovorimo da se zaključci apsolutnim konsenzusom preimenuju u deklaraciju spremni smo da o tome razgovaramo. Lično preferiram da ostanu zaključci Narodne skupštine RS, da ih ukine visoki predstavnik i da ih opet primjenjujemo kada visoki predstavnik ode", rekao je Dodik   novinarima u Banjaluci.   
 Partija demokratskog progresa /PDP/ ne podržava mogućnost da se zaključci Narodne skupštine o efektima prenesenih nadležnosti sa RS  na BiH preimenuju u deklaraciju,  izjavio je    predsjednik Izvršnog odbora PDP-a Zoran Đerić. 

On je najavio mogućnost uvrštavanja u dnevni red sutrašnje sjednice parlamenta rasprave o novonastaloj situaciji u vezi sa zaključcima  Narodne skupštine RS, te dodao da je  važno da se Vlada konačno izjasni o ovom pitanju. 
      
  	Socijalistička  partija  (SP) smatra da u  dnevni red  sjednice Narodne skupštine RS treba da bude  uvrštena   rasprava  o pismima visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u vezi sa zaključcima parlamenta od 14. maja, rekao je   Srni predsjednik SP-a Petar Đokić. 

On je nakon sjednice Predsjedništva SP-a najavio  da će,  ako dođe do rasprave, predložiti formiranje komisije koju će činiti predstavnici parlamentarnih stranaka RS i pravni eksperti, koji bi tražili razgovor sa visokim predstavnikom radi   razjašnjavanja   svega   što se   čini sporno u vezi sa zaključcima  Skupštine, pa i tumačenjima koje je Incko dao u svojim pismima.  

 Poslanici SDS-a u Narodnoj skupštini RS  najavili  su da neće glasati za poništenje zaključaka u vezi s informacijom o efektima prenošenja  ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH, ukoliko se takav zahtjev nađe na dnevnom redu parlamenta Srpske. 

Predsjedništvo SDS-a je zaključilo je ranije  da se ova stranka ne odriče stavova iznesenih u ovim zaključcima. 
  Srpska radikalna stranka RS  ne prihvata da se mijenja sadržaj, suština niti forma zaključaka koje je Narodna skupština RS usvojila 14. maja.

  Klub poslanika SDA-SDP u Narodnoj skupštini RS  smatra da parlament treba da poništi zaključke   od 14. maja, kao i da na dnevni red sjednice treba da budu uvrštena Inckova  pisma.  

Incko je ranije zatražio da Narodna skupština do 11. juna poništi svoje zaključke od  u vezi sa informacijom o prenošenju   nadležnosti sa RS na BiH.  

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenošenja  ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenošenje   nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan. 

Incko je u vezi sa ovim  zaključcima   parlamentu Srpske uputio dva pisma.