BiH
0

Sutra neće biti obustave isporuke uglja Elektroprivredi BiH

FENA
Rudari u Federaciji Bosne i Hercegovine sutra neće obustaviti isporuku uglja Elektroprivredi Bosne i Hercegovine, kazao je predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Fikret Suljić.

Odluku o obustavi isporuke uglja Elektroprivredi BiH donio je Sindikat rudara srednje Bosne, što se odnosi na rudnike Brezu, Kakanj i Zenica.

Kako je pojasnio Suljić, Sindikat rudara Federacije BiH već vodi pregovore sa Vladom Federacije BiH oko povećanja cijene uglja sa četiri na pet KM po isporučenom kilodžulu uglja.

Vladi je dat rok od deset dana da donese odgovarajuću odluku. Bude li ona negativna, Siljuć najavljuje da će u sto procentnom iznosu biti obustavljena isporuka uglja Elektroprivredi iz svih rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sindikat rudara Federacije istovremeno podsjeća da su od završetka rata u nekoliko navrata rasle cijene nafte, eksploziva i električne energije a samo je cijena uglja ostala nepromjenjena.

Predstavnici Sindikata najavljuju da će u narednom periodu raditi i na izradi mehanizma, koji će osigurati, da rast cijena ostalih energenata prati i rast cijena uglja.