BiH
0

Sutra nastavak tehničkih razgovora o reformi policije

FENA
Razgovori osam najvećih bh. političkih stranaka na nivou eksperata o planu reforme policije koji je predložio visoki predstavnik Miroslav Lajčak nastavit će se sutra u sjedištu OHR-a u Sarajevu.

Glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić izjavio je danas za Agenciju FENA da je učesnicima dostavljen sažetak komentara svih političkih stranaka na prijedlog za reformu policije kako bi se mogli pripremiti za sastanak.

  • Očekujemo da učesnici ovim razgovorima pristupe na konstruktivan i odgovoran način. Nemamo vremena za gubljenje ako želimo postići sporazum do kraja mjeseca, kazao je on.

Predstavnik Stranke demokratske akcije u ovim razgovorima Šemsudin Mehmedović izjavio je Feni kako očekuje da razgovori budu produktivniji nego prije sedam dana, odnosno da se brže rješavaju i usaglašavaju neusaglašena pitanja.

  • Nama je cilj da se uspostavi jedna struktura koja će biti funkcionalna. Nastojat ćemo da se ne bavimo 'teškim političkim pitanjima', kazao je on.

Socijaldemokratska partija BiH ima jasan stav - reforma policije mora biti provedena, rekao je za Fenu predstavnik SDPBiH Damir Hadžić.

  • Ključne stranke, nocioci vlasti, prije svega Stranka za BiH i SNSD kao partneri u vlasti moraju pronaći kompromisno rješenje, istakao je on.

Hadžić je ocijenio da ostanak pri stavovima ovih stranaka ne vodi ničemu, osim što zemlju dalje vodi od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom.

Najavio je da će SDPBiH biti korektivni faktor u pokušaju da se dođe do najboljeg rješenja. To rješenje podrazumijeva policijsku strukturu koja bi bila jedinstvena i u kojoj bi prije svega trebalo doći do rješenja u smislu obračuna s kriminalom.

  • Da li će to prihvatiti oni koji danas u parlamentu BiH mogu osigurati dvotrećinsku većinu, ne znam. Volio bih da to urade, pa da ponekad, u interesu građana, progutaju ono što im je ponekad prilično teško, rekao je predstavnik SDPBiH na ovim razgovorima Damir Hadžić.