BiH
0

Sutra nastavak prekinute sjednice Skupštine KS

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Nacrt zakona o šumama je prva tačka dnevnog reda sutrašnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo koja je u srijedu prekinuta.

Nakon što po Presudi Ustavnog suda FBiH iz 2009. godine nije usaglašen Zakon o šumama u Federaciji BiH, niti je doneseno novo zakonsko rješenje za ovu oblast, Vlada Federacije je krajem 2009. godine donijela Uredbu o šumama, a period primjene ove uredbe istekao je u decembru 2011. godine.

U cilju zaštite i očuvanja šumskih resursa i u periodu pravnog vakuma koji tretira ovu oblast, Vlada KS utvrdila je Nacrt ovog zakona kako bi se definirali poslovi korištenja i upravljanja šumama i šumskim zamljištem koji u Kantonu Sarajevo čine 65,43 posto njegove površine.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice su i prijedlozi odluka o izmjenama Odluke o preuzimanju prava osnivača 14 javnih ustanova iz oblasti kulture.

Podsjetimo, zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo izglasali su u petak nepovjerenje Vladi KS-a koju su činili premijer i ministri iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH te ministri iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Za smjenu ove Vlade glasalo je 18 zastupnika i to sedam iz Stranke demokratske akcije (SDA), četiri iz Stranke za BiH (SBiH), po jedan zastupnik iz Socijaldemokratske unije (SDU) BiH, Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i Bosanske stranke (BOSS) te samostalni zastupnici Enes Zeković, Mira Jurić i Hanka Vajzović.

S druge strane za ostanak Vlade KS glasalo je 14 zastupnika iz SDP-a i SBB dok je zastupnik Naše stranke bio suzdržan.

Tačke dnevnog reda sutrašnje sjednice prijedlog su smijenjene Vlade Kantona Sarajevo.