BiH
0

Sutra nastavak pregovora sa ponuđačima za Bags Energotehniku

FENA
Direktor Kantonalne agencije za privatizaciju (KAP) Sarajevo Nimzija Pipić izjavio je da se za 67 posto državnog kapitala Unis Energotehnike sutra nastavljaju pregovori sa ponuđačima Bags iz Beča i Dalkija iz Zagreba.

Na konferenciji za novinare u zgradi Sindikata BiH, Pipić je kazao da se pregovori moraju okončati u roku 60 dana nakon čega će Agencija postupajući po presudi Kantonalnog suda dionijeti novu odluku o izboru najpovoljnije ponude za kupovinu vogošćanske Unis Energotehnike, sadašnje Bags Energotehnike, privatizovane prije četiri godine.

Sud u Sarajevu je u decembru lani odlučio da KAP treba ponoviti postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača na osnovu žalbe firme "Dalkija" Zagreb, čija je ponuda za privatizaciju "Unis Energotehnike" bila druga. Najbolju ponudu dalo je austrijsko preduzeće "Bags holding" koje je i kupilo ovu vogošćansku firmu.

Radnici su zbunjeni, ne znaju kome da se obrate i najavljuju nove štrajkove zbog neisplaćenih plaća, toplog obroka, neuplaćenih doprinosa.

Predsjednik Sindikata metalaca KS Bajro Melez podjestio je da je zbog proceduralnih pogreški zabranjen štrajk u ovoj firmi, te da je odluka o tome ispoštovana. Tokom deset dana nisu imali kontakte sa menadžmentom, kazao je, a u prošli petak četiri radnika, među kojima predsjednik i zamjenik sindikalnog odbora, dobili su otkaz.

"Nastavićemo sa organizacijom našeg štrajka iako je jedan dio štrajkačkog odbora dobio otkaze. Očekujemo da nam sud dodjeli medijatora u naredna dva dana, prisustvovaćemo sutrašnjim pregovorima i nadamo se da će agencija donijeti ispravnu odluku", izjavio je predsjednik sindikalne organizacije Bags Energotehnike Enes Šabić.

Da je postupak za raskid kupoprodajnog ugovora završen, kako je kazao Pipić, danas ne bi bilo ovakve situacije. On smatra da ova firma nije ni trebala ići u privatizaciju s obzirom na djelatnost koju obavlja već da ju je trebalo tretirati poput javnih komunalnih preduzeća.