Traže isplatu poticaja
4

Sutra mirni protesti poljoprivrednika širom FBiH

M. Beker
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Oko 200 poljoprivrednika s područja Federacije sutra će mirno protestovati ispred zgrade Federalnog parlamenta tokom sjednice Predstavničkog doma PS FBiH, na kojoj bi se, između ostalog, trebalo odlučiti o smanjenju sredstava za poljoprivrednu proizvodnju.

Iz Budžeta je planirano da se u ove svrhe izdvoji 10 miliona KM, no rebalansom je planirano smanjenje ove sume, što je izazvalo nezadovoljstvo poljoprivrednika koji smatraju da je i 10 miliona mala suma.

"Tražimo povećanje sredstava za poljoprivrednu proizvodnju. Također, tražimo da nam uplate 40 miliona KM poticaja za poljoprivredu, jer su do sada uplatili samo pet miliona KM. Očekujemo da će na sutrašnjoj sjednici biti govora i o planu naknada za štete koje su pričinile elementarne nepogode kao što su suše i poplave", rekao je za Klix.ba Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH.

Na sjednici Predstavničkog doma PS FBiH prisustvovat će i četiri predstavnika Saveza, koji će poslanicima izložiti zahtjeve i probleme poljoprivrednika.

"Poljoprivrednici će protestovati pred Parlamentom od 10 sati, kada počinje sjednica, pa dok ne bude donesena odluka. Ukoliko nam ne ispune zahtjeve Predsjedništvo Saveza će odlučiti o daljnjim mjerama koje će biti radikalne", rekao je Muslimović.

Mirni protesti sutra će biti održani diljem Federacije BiH, a u pojedinim mjestima bit će blokirane magistralne ceste na pola sata.

Udruženje poljoprivrednika Tuzlanskog kantona planira okupljanje oko 25 traktora na južnoj magistrali. Osim već navedenih zahtjeva, traže da se aktiviraju robne rezerve kako bi se osigurao repromaterijal za jesenju sjetvu. Kako su ranije najavili iz Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH, ukoliko se vlasti ogluše na njihove vapaje poljoprvirednici će blokirati granične prijelaze, lokalne saobraćajnice i institucije vlasti.