Novi propali sastanak?
0

Sutra još jedan pokušaj raspleta postizborne krize

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Lideri šest političkih stranaka zastupljenih u kolegijumima domova Parlamentarne skupštine BiH sutra bi u Sarajevu trebalo da se sastanu u novom pokušaju formiranja Vijeća ministara.

Sutrašnji sastanak sazvao je predsjednik SDA Sulejman Tihić ocjenjujući, na osnovu bilateralnih susreta i razgovora između lidera šest političkih stranaka, da postoji osnova za njegovo održavanje.

Tihić je najavio da će na sastanku biti razgovarano i o zakonima o popisu stanovništva, sistemu državne pomoći i vojnoj imovini te o budžetu i agencijama na nivou BiH.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da dogovor u Sarajevu može biti postignut samo ako Republika Srpska dobije ono što joj Ustavom pripada - četiri ministarska mjesta, uključujući i mjesto ministra vanjskih poslova.

Dodik je istakao da u Zakonu o Vijeću ministara piše da dvije trećine ministara mora da bude iz Federacije BiH, a ostalo iz Republike Srpske, što znači da šest ministara daje FBiH, a četiri RS.

Prema riječima predsjednika SDS Mladena Bosića, uslov za formiranje Vijeća ministara BiH jeste prevazilaženje krize u Federaciji.

Bosić je u više navrata ponovio stav da je Predsjedništvo BiH po Ustavu i zakonu obavezno da predloži kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uvjeren je da na sutrašnjem sastanku mogu biti riješena pitanja tri euroatlantska zakona, budžeta i Vijeća ministara BiH

Čović je istakao da se zna da će predsjedavajući Vijeća ministara te dva ministra biti iz HDZ-a, a da će ostala struktura ministara biti složena na tragu posljednja dva dogovora, u Sarajevu i Brčkom. 

"Možda još neke nijanse da se dogovore, možda neko personalno rješenje", dodao je Čović.

Da postoje realni izgledi da sastanak u Sarajevu bude uspješniji od prethodna dva vjeruje i predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, koji je ocijenio da su u bilateralnim kontaktima naznačena moguća rješenja koja u sebi sadrže i kompromis.

Jedini od šestorice stranačkih lidera koji se do sada nije javno izjasnio o sutrašnjem sastanku jeste predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija. Međutim, potpredsjednik stranke Damir Hadžić najavio je da će SDP, ukoliko na ovom sastanku ne bude postignut dogovor o Vijeću ministara, napustiti šestorku i nastaviti djelovati kao opozicija.

"Na sastanak dolazimo da se riješe sporna pitanja, ali prvenstveno da riješimo pitanje formiranja Vijeća ministara i agencija u okviru institucija BiH", rekao je Hadžić za federalne medije i dodao da ne treba gajiti previše optimizma.
Sam Tihić nije optimista da će sva pitanja biti riješena, ali je uvjeren da za neka postoji konsenzus za dogovor. 

 Početak sastanka zakazan je za 12.00 sati u zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu.