BiH
0

Sutra javna rasprava Ustavnog suda o otkupu vakufskih stanova

FENA
U Sarajevu je za sutra najavljena javna rasprava Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine povodom zahtjeva 22 delegata iz prošlog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta i tadašnjeg predsjednika FBiH Nike Lozančića. Oni su svojevremeno zatražili preispitivanje ustavnosti odredbe u federalnom Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Naime, smatraju nepravdenom odredbu prema kojoj nosioci stanarskog prava u stanovima čiji su raniji vlasnici vakufi, legati i zadužbine ne mogu otkupiti te stanove - kao i svi drugi nosioci stanarskog prava, ako prethodno ne dobiju pismenu saglasnost ranijih vlasnika za otkup, saopćeno je Agenciji Fena iz Federalnog parlamenta.

Podnosioci zahtjeva traže da Ustavni sud preispita ovu odredbu.

Činjenica da su oni iz bivšeg saziva Federalnog parlamenta i da je s njima bivši predsjednik FBiH Niko Lozančić ne mijenja ništa na aktuelnosti problematike, rečeno je iz Parlamenta. Zahtjev je predat Ustavnom sudu FBiH tokom 2006. godine.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo donio je bivši saziv Federalnog parlamenta. Tada je obrazloženo da je zakonodavac htio izjednačiti nosioce stanarskog prava u FBiH u pogledu otkupa stanova, omogućivši otkup i stanarima u tzv. nacionaliziranim stanovima, koji to do tada jedini nisu mogli, a ranijim vlasnicima zamjenske stanove.

Međutim, Zakon je propisao da jedino vakufi, legati i zadužbine, kao raniji vlasnici nacionaliziranih stanova, mogu zabraniti otkup sadašnjim stanarima i insistirati da zadrže ovu svoju imovinu, dok su u svim drugim slučajevima za ranije vlasnike predviđeni zamjenski stanovi.