BiH
0

Sutra javna rasprava o amandmanima na ustav RS-a

FENA
Prva javna rasprava o Nacrtu amandmana na Ustav Republike Srpske bit će održana 4. aprila u Banjoj Luci.

Nacrtom amandmana predviđeno je da se izvrši usklađivanje ustavnih odredbi s Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, tako da bi iz Ustava RS-a trebalo da se izbriše odredba koja govori o smrtnoj kazni, doda član po kojem bi Banja Luka, a ne Sarajevo bila navedena kao glavni grad RS-a, regulira oblast koja se odnosi na lokalnu samoupravu i prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH, jer to u postojećem Ustavu nije bilo regulirano.

Amandmanima bi trebalo da se dopuni i član Ustava RS-a koji govori o situaciji u slučaju ostavke, opoziva, nesposobnosti ili smrti predsjednika RS-a, što do sada nije bilo regulirano.

Predviđa se i novi stav koji glasi da će se način obavljanja poslova iz nadležnosti predsjednika RS-a u spomentim slučajevima do izbora novog predsjednika urediti zakonom.

Također, amandmanima koji bi trebalo da se ugrade u entitetski ustav eksplicitno se zabranjuju diskriminacija, ropstvo i prinudni rad, protjerivanje sopstvenih državljana i uskraćivanje prava da uđe na teritoriju države čiji je državljanin.

Mijenjaju se odredbe i koje govore o susjedima BiH, odnosno briše se sintagma SR Jugoslavija i dodaje Srbija s kojom RS ima specijalne i paralelne veze.

Garantuje se sloboda izražavanja i sloboda okupljanja i udruživanja, pravo na slobodu i sigurnost ličnosti, pravo na poštivanje privatnog i porodičnog života tako što se postavlja formulacija nemogućnosti miješanja organa javne vlasti u privatnost svake osobe, osim u posebno predviđenim slučajevima kada je to moguće.

Amandmanima se u Ustavu RS-a osigurava i pravo na pravično suđenje tako što se optuženi smatra nevinim sve dok se ne okonča cjelokupan postupak dokazivanja njegove krivice ili nevinosti, odnosno dok se ne iscrpe svi pravni lijekovi.

Nakon što je 19. marta usvojen u Narodnoj skupštini Nacrt amandmana na Ustav RS-a upućen je u javnu raspravu s rokom od 45 dana, nakon koje će se poslanici izjasniti o konačnom Prijedlogu amandmana na Ustav koji će pripremiti skupštinski Odbor za ustavna pitanja.

Za usvajanje amandmana na Ustav RS-a potrebna je dvotrećinska većina u entitetskom parlamentu.

Druga javna rasprava o Nacrtu amandmana na Ustav Republike Srpske bit će održana 7. aprila u Istočnom Sarajevu.