BiH
0

Sutra izricanje presude za zločine počinjene u Rogatici

BIRN/Sarajevo-x.com
Sud Bosne i Hercegovine, Odjel za ratne zločine, će sutra izreći presudu Radisavu "Pjani" Ljubincu, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen nad civilima sa područja općine Rogatica.

Tužilaštvo BiH je tražilo da Sud izrekne više od 20 godina kazne, dok je Odbrana odbacila sve navode optužnice zahtijevajući oslobađanje.

U toku glavnog pretresa saslušano je više od 40 svjedoka, uključujući i optuženog Radisava Ljubinca, koji je negirao sve navode optužnice.

Prema optužnici, Ljubinac je u periodu od maja do novembra 1992. godine, učestvovao u “vršenju progona” civila Bošnjaka “na političkoj, vjerskoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi”. Također se tereti da je učestvovao u “ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva, zatvaranju civila, nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja ozbiljne fizičke i psihičke povrede i narušavanju zdravlja”.

Odbrana smatra da Državno tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode optužnice, te tvrde da Ljubinac “nije bio pripadnik VRS u vrijeme kada su se dešavale radnje za koje je optužen”.

Odbrana je također negirala da je Ljubinac svjesno počinio bilo kakav zločin tvrdeći da je liječeni alkoholičar, što je moglo uticati na njegovu uračunljivost.

Dajući iskaz u svojstvu svjedoka Odbrane, Ljubinac je rekao da je alkoholičar od 15. godine života, ali da se nikada nije liječio.

Prema navodima optužnice, Radisav Ljubinac (1958) zvani Pjano, rođen je u selu Ćemanovići, općina Rogatica, a živio je u Beogradu. Ima dvojno državljanstvo BiH i Srbije i Crne Gore. Uhapšen je 20. decembra, optužnica je potvrđena 15. maja, a suđenje počelo 7. septembra 2006. godine.