Sud BiH
0

Sutra izricanje presude Nikoli Andrunu

FENA
Izricanje presude Nikoli Andrunu, optuženom za ratni zločin protiv civila, zakazano je za sutra pred Apelacionim vijećem Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Suda.

Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH donijelo je 20. augusta 2007. godine odluku po žalbama na presudu sudećeg vijeća od 14. decembra 2006. godine kojom je uvažilo žalbe Tužilaštva BiH i branilaca optuženog Nikole Andruna, te ukinulo prvostepenu presudu.

Odlukom Apelacionog vijeća određeno je održavanje pretresa pred ovim vijećem.

U rješenju Apelacionog vijeća se navodi da su žalbe uvažene, imajući u vidu utvrđene bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

Presudom sudećeg vijeća Nikola Andrun oglašen je krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i osuđen na 13 godina zatvora.

Sudeće vijeće je optuženog, između ostalog, oglasilo krivim što je u drugoj polovini 1993. godine u logoru „Gabela“, općina Čapljina, kao pripadnik brigade HVO-a „Knez Domagoj“, u svojstvu zamjenika komandanta logora, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava, stoji u saopćenju.