BiH
0

Sutra izricanje presude Gojku Jankoviću

FENA
Izricanje presude Sudećeg vijeća u predmetu Gojka Jankovića, koji je optužen za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, zakazano je za sutra u Sudu BiH. Ovaj sud je 20. februara 2006. godine prihvatio/potvrdio izmijenjenu optužnicu u ovom predmetu.

Kako je saopćeno iz Suda BiH, ova optužnica navodi da je Janković između aprila 1992. i februara 1993. godine, kao vođa paravojne grupe učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo na području općine Foča, te njihovom zarobljavanju, ubijanju i seksualnom zlostavljanju.

Optužnica, između ostalog, navodi da je Gojko Janković 3. jula 1992. godine komandovao grupom od 20-ak vojnika koja je izvršila napad na bošnjačke civile koji su se krili na brdu Kremenik, pri čemu su neki od civila odmah ubijeni, a njih sedam je po završetku napada zarobljeno, brutalno premlaćeno i na kraju pogubljeno.

Sud je 4. jula 2006. godine potvrdio dodatnu optužnicu protiv Gojka Jankovića. Ova optužnica navodi da je optuženi između aprila 1992. i februara 1993. godine, kao vođa paravojne grupe, učestvovao u silovanju jedne Bošnjakinje.

Sud je vodio jedinstven postupak po obje optužnice.

Predmet Gojko Janković je drugi predmet koji je vlastima BiH ustupio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Do danas je s MKSJ na Sud BiH prebačeno pet predmeta s devet optuženih osoba. Tokom pretresa u ovome predmetu, održano je 26 ročišta s više od 103 sata pred pretresnim vijećem, saopćeno je iz Suda BiH.