BiH
0

Sutra izjašnjenje o krivnji u predmetu "Savas Ereren i drugi"

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela za organizirani kriminal, privredni krimnal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine u predmetu "Savas Ereren i drugi" zakazano je za 5. decembar.

Savas Ereren, Firat Šinasi, Muhedin Kurtović i Ercan Sozen optuženi su za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba.

Prema navodima optužnice, od 11. aprila 2005. do 25.maja 2007. godine Savas Ereren je kao jedan od glavnih članova organiziranog krijumčarenja osoba za područje BiH više puta organizirao ilegalne prelaske s neutvrđenim brojem osoba preko državnih granica. Na taj način je u organiziranom lancu preveo u Francusku, Njemačku i Italiju najmanje 22 osobe, koje su za te usluge putem Western uniona isplatile iznos veći od 35.000 eura.

Optužnica navodi da je Savas Ereren angažirao presuđenog Džemajila Šabanovića koji mu je ustupio svoj ugostiteljski objekt za sastajanje i dogovaranje s ostalim pomagačima i izvršiocima i koji je, među ostalim, koordinirao prijevoz imigranata.

Optužnica također navodi da je Savas Ereren angažirao presuđenog Edina Zulovića, uposlenika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kako bi mu osigurao neometan prolazak ilegalnih imigranata iz Turske.