BiH
0

Sutra izjašnjenje o krivnji u predmetu Hadžikadunić i drugi

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Damir Hadžikadunić i drugi zakazano je za sutra, saopćeno je iz Suda.

Optužnica Damira Hadžikadunića, Ibrahima Nuhanovića i Sanela Pezića tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krijumčarenjem osoba.

Prema tužbenim navodima, Nuhanović, Pezić i Hadžikadunić su u 2007. i januaru 2008. zajedno s njima poznatim osobama, kao pripadnici organizirane grupe, pripremali i organizirali prebacivanje migranata iz Srbije, Albanije i Turske u druge države koji nisu ispunjavali propisane uvjete za zakoniti ulazak i boravak u državama krajnje destinacije.

Optuženi su, navodno, u dogovoru s njima poznatim osobama, sudjelovali u pripremanju i organiziranju prebacivanja migranata preko teritorija Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i u zemlje Evropske unije, a zauzvrat optuženi su dobijali određenu sumu novca.

Optuženi Nuhanović je, prema navodima optužnice, u septembru 2007. s njemu poznatom osobom organizirao prebacivanje pet državljana Srbije, albanske nacionalnosti iz Srbije na teritorij Bosne i Hercegovine, a potom dalje u Hrvatsku.

Optuženi Hadžikadunić je, navodno, dogovorio s više osoba iz Hrvatske i BiH da će sudjelovati u ilegalnom prebacivanju državljana Turske, Albanije i Srbije preko teritorije BiH za određenu novčanu naknadu.

Kako se u optužnici navodi, Hadžikadunić je od 8. do 10. decembra 2007. radi ostvarivanja protupravne imovinske koristi dogovorio s njemu poznatim osobama ilegalno prebacivanje više osoba turske i albanske nacionalnosti iz Srbije u Hrvatsku.