BiH
0

Sutra izjašnjenje o krivnji Gojka Kličkovića

FENA
Bivši premijer RS-a Gojko Kličković, optužen za krivično djelo zločin protiv čovječnosti u vezi sa krivičnim djelima ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, sutra bi se u Sudu Bosne i Hercegovine trebao izjasniti o tužbenim navodima.

Kako se u optužnici navodi, Kličković je, zajedno s drugim članovima SDS-a u tzv. srpskoj opštini Bosanska Krupa, svjesno učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu.

Prema tužbenim navodima, Kličković je u svojstvu komandanta Kriznog štaba srpske opštine Bosanska Krupa, upotrebom vojne sile uspostavio tzv. srpsku opštinu Bosanska Krupa kao područje u potpunosti naseljeno srpskim stanovništvom u kojem su Srbi mogli provoditi kontrolu u svim sferama vlasti i uprave.

Optuženi je, prema navodima optužnice, zajedno s drugim članovima Glavnog odbora SDS-a, počinio progon bošnjačkog stanovništva iz općine Bosanska Krupa.

U optužnici se navodi da je optuženi planirao, pokrenuo, naredio i učestvovao u prisilnom preseljenju stanovništva, napadima na civilno stanovništvo, protupravnim zarobljavanjima i zatvaranjima, mučenjima i nečovječnom postupanju, kao i činjenju drugih krivičnih djela.