BiH
11

Sutra i u bh. gradovima sat posvećen planeti Zemlji

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ovogodišnjem Satu za planetu Zemlju, koji se u cijelom svijetu provodi sutra u 20.30 sati, pridružuju se brojni gradovi te nacionalni i parkovi prirode iz regije.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) je putem svog regionalnog projekta “Parkovi Dinarskog luka” pozvala parkove da se pridruže ovoj inicijativi.

Mostar, Sarajevo, Banja Luka i drugi gradovi u BiH će se sutra pridružiti svjetskim metropolama u Satu za planetu Zemlju, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji koju organizira Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Središnji događaj u BiH bit će održan u Mostaru, gdje će ispred OKC Abrašević, u 20.30 sati biti izvedena umjetnička instalacija sa svijećama, a također svjetla će sat vremena biti ugašena na Starom mostu, najavili su organizatori.

U svijetu poznata kao Earth Hour, ova akcija koju WWF organizira osmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007. godine u veliki globalni pokret u kojem je prošle godine sudjelovalo više od 7.000 gradova i mjesta iz 154 zemlje svijeta.

Uz gašenje brojnih svjetskih znamenitosti poput Harbour Bridgea, Tokyo Towera, Nacionalnog stadiona u Pekingu, dubrovačkih zidina, Kremlja i Crvenog trga u Moskvi, Crkve rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelova tornja, Akropole, tornja u Pisi, rimskih španjolskih stuba, Brandenburških vrata, Starog mosta u Mostaru, Buckinghamske palače, Tower Bridgea, Big Bena, Times Squarea, Empire State Buildinga, slapova Nijagare, WWF poziva sve stanovnike regije Dinarskog luka da u subotu u 20.30 sati ugase svjetla za Sat za planetu Zemlju.

Earth Hour, odnosno Sat za planetu Zemlju, obilježava se poslednje subote u martu svake godine i to s ciljem da se gašenjem svjetla na jedan sat podsjetimo na štetnost klimatskih promjena, na nužnost i za energetskom učinkovitošću, na probleme s kojima se susreće naša zemlja, na sve resurse koje iz nje crpimo. Naravno da gašenjem svjetla ne možemo puno postići, ali svakako možemo podići svijest o tome čime sve uništavamo Zemlju- navode iz WWF-a.