Godišnjica smrti kraljice Katarine
0

Sutješke žene 533 godine nose crne marame

Sarajevo-x.com
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
U Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja se u nedjelju, 23.oktobra, obilježava 533. godišnjica smrti blažene kraljice Katarine.

Pretposljednja bosanska kraljica Katarina Kosača - Kotromanić bila je supruga bosanskog kralja kralja Stjepana Tomaša (1443-1461). Tražeći suprugu kralj Stjepan Tomaš je, po nagovoru savjetnika, izabrao Katarinu, kćer Stjepana Vukčića Kosače, koja je u to vrijeme imala 22 godine. Vjenčanje je obavljeno u Milodražu kod Fojnice, a ovim brakom kralj Stjepan Tomaš dobio je moćnog saveznika u liku svoga punca Stjepana Vukčića Kosače.

Za vjerski odgoj kraljice Katarine brinuli su se franjevci, a kraljica Katarina je zajedno sa svojim mužem Stjepanom Tomašem sagradila po Bosni mnoge crkve, među kojima su crkva Presvetog Trojstva u Vrlima, crkva Sv. Katarine u Jajcu, crkva Sv. Tome u Vranduku, kao i najveću započetu crkvu u gradu Bobovcu 1461. godine. Kralj i kraljica su stolovali u Kraljevoj Sutjesci. Uspomenu na kraljicu Katarinu još i danas čuvaju žene sutješkoga kraja koje, prema predaji, nose crne marame u znak žalosti za bosanskom kraljicom.

Ovogodišnje Sveto Misno slavlje predvodit će provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar, a pored molitvenog dijela manifestacije u Kraljevoj Sutjesci će se održati i tradicionalna smotra folklora. Na dvanaestoj smotra folklora Dani Kraljice Katarine nastupiti će HFS Bobovac iz Čatića, Zbor Kraljica Katarina iz Kraljeve Sutjeske, HKUD Ognjišta iz Brankovića kod Žepče, KUD Željezara iz Zenice, KUD Vrgorska Krajina iz Vrgorca, KUD Visoko, KUD Herceg Stjepan» iz Ljubuškog, KUD Fadil Dogdibegović iz Kaknja, KUD Ivan Planina iz Tarčina, IFG Sloga iz Guče Gore, HKD Napredak iz Busovače, Udruga Kraljeva Sutjeska iz Gračaca, i Ansambl narodnih pjesama i igara Kakanj iz Kaknja.

U okviru manifestacije Dani Kraljice Katarine Franjevački svjetovni red i ove godine organizira hodočašće u Kraljevu Sutjesku, koje postaje tradicija i obaveza svih pastoralnih djelatnika, posebno duhovnih asistenata i mjesnih bratstava Franjevaca, da kroz ovaj doživljaj zajedništva dožive svoje franjevačko nadahnuće, svjedoče svoju vjeru, cijene svog uzora kraljicu Katarinu i da budu ponosni na svoju franjevačku baštinu.