BiH
0

Susret Zvizdić - Dačić: BiH odlučna da se bori protiv terorizma

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas sa delegacijom OSCE-a koju je predvodio ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera Srbije Ivica Dačić, a koji je u BiH došao u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-a.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjedavajućeg Dačića sa aktuelnom političkom situacijom u BiH. Posebno se osvrnuo na jučerašnji napad na Policijsku stanicu u Zvorniku i rekao da je BiH odlučna da se bori protiv terorizma i da je već usvojila značajnu legislativu po ovom pitanju.

Rekao je i da je Vijeće ministara BiH na današnjoj vanrednoj sjednici donijelo niz zaključaka kojim je izrazilo opredijeljenost za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala. Osvrnuo se i na novu inicijativu Evropske unije. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da jedan od naših susjeda, Republika Srbija, predsjedava OSCE-om u 2015. godini, a da će Bosna i Hercegovina preuzeti predsjedavanje Vijećem Evrope u maju ove godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Naglasio je da podržava prioritete koje Republika Srbija ima u toku predsjedavanja OSCE-om i naveo prioritete koje će BiH imati tokom predsjedavanja Vijećem Evrope, te izrazio zadovoljstvo što će dvije države Zapadnog Balkana predsjedavati regionalnim organizacijama od velikog značaja.

Predsjedavajući OSCE-a Ivica Dačić je čestitao na izboru za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i rekao da su za Republiku Srbiju izuzetno važni dobri odnosi sa BiH. Rekao je da se zalaže za što brži ulazak Srbije i BiH u Evropsku uniju i da će i u narednom periodu raditi na jačanju regionalne saradnje kroz regionalne projekte.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno jačati stabilnost obje države i da je neophodno poboljšati kvalitet razmjene obavještajno - sigurnosnih podataka na nivou regije.

Dogovorili su, također i zajedničke projekte tokom predsjedavanja OSCE - om i Vijećem Evrope. Predsjedavajući Zvizdić je pozvao ministra i predsjedavajućeg Dačića na ceremoniju preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evrope u Briselu, 19. maja ove godine.

Sastanku je, između ostalih, prisustvovao i šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Jonathan Moore.