BiH
0

Susret Zvizdić - Cormack: Neupitna podrška SAD-a evropskim integracijama BiH

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen E. Cormack s kojom je razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedajavući Zvizdić je zahvalio na dosadašnjoj pomoći SAD-a Bosni i Hercegovini, posebno u poslijeratnoj obnovi i pomoći nakon katastrofalnih poplava prošle godine.

Naglasio je da su se SAD istaknule kao istinski prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine.

Upoznao je ambasadoricu Cormack s prioritetima rada Vijeća ministara BiH. Naglasio je da je nulti prioritet izrada zakona o budžetu institucija BiH te izrazio očekivanja da će forma nacrta biti pripremljena već naredne sedmice.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je strateško opredjeljenje Vijeća ministara BiH ubrzanje euroatlantskih integracija, te što skorije stupanje na snagu SSP-a i ulazak BiH u MAP.

Istaknuo je i namjeru jačanja saradnje s entitetima u izradi socio-ekonomske reformske agende s obzirom da će se implementacija većeg dijela reformskih zahvata odvijati na entitetskim nivoima.

Dodao je da očekuje jačanje saradnje i podršku od SAD-a u oblastima vladavine prava i borbe protiv svih vrsta kriminala.

Ambasadrorica Cormack je rekla da je podrška SAD-a euroatlanstkim integracijama Bosne i Hercegovine neupitna.

Izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim pozitivnim iskustvima i saradnjom dvije zemlje u borbi protiv terorizma.