BiH
0

Susret premijera Brankovića s ambasadorom Grčke

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković primio je danas ambasadora Grčke u našoj zemlji Procopiusa D. Mantzouranisa, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Razgovarano je o političkoj i ekonomskoj saradnji dviju zemalja, s posebnim osvrtom na grčki Program ekonomske rekonstrukcije i razvoja Balkana - "Hiperb“.

Program je namijenjen podsticaju razvoja i unapređenja novoformiranih i postojećih preduzeća iz agroindustrije, uglavnom u privatnom sektoru. Njegova vrijednost je 3,5 miliona eura, a 20 posto su nepovratna sredstava.

Premijer Branković je zahvalio na pomoći koju Grčka pruža našoj zemlji, kako u ekonomskom oporavku, tako i na podršci na putu članstva u EU i NATO-u.

Ambasadora Mantzouranisa je informirao o prioritetima u ovoj godini, ističući da je Vlada FBiH prva u regionu potpisala Socijalni sporazum sa sindikatima i poslodavcima.

  • Naša politika je borba za svako radno mjesto. Mislim da su vaši programi pomoći veoma važni u tom smislu, posebno oni koji tretiraju prerađivačku industriju, istakao je Branković.

Razgovarano je i o mogućnosti izvoza vode u Grčku. Premijer Branković je kazao da je riječ o istinskom potencijalu jer BiH ima ogromne podzemne i površinske rezerve pitke vode.

Ambasador Grčke se složio s premijerom Brankovićem, uz ocjenu da je samo 1,8 posto na planeti pitka voda i da je potrebno iskoristiti hidropotencijal koji ima naša zemlja.

  • Naredne godine očekujemo dezertifikaciju Grčke za 1,5 posto, a samo u posljednjih 20 godina cijena vode je porasla za pedeset puta. Vi imate ogroman hidropotencijal i trebate to iskoristiti, kazao je ambasador.

On je naglasio i da će Grčka i dalje nastaviti pružati svesrdnu pomoć našoj zemlji u svim oblastima.