BiH
0

Susret predstavnika Parlamenta BiH i Fica

FENA
Intezivni međudržavni odnosi Bosne i Hercegovine i Slovačke trebaju biti dodatno unapređeni jačom parlamentarnom saradnjom i bilateralnim susretima na nivou predsjednika parlamenata, kao i korišćenjem bogatih iskustava slovačkog parlamenta stečenih tokom puta ove zemlje ka Evropskoj uniji.

Ovo je, između ostalog, istaknuto tokom današnjeg susreta u Sarajevu Nike Lozančića, predsjedavajućeg i Milorada Živkovića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Hazima Rančića, predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH sa premijerom Republike Slovačke Robertom Ficom.

Zahvalivši se na dosadašnjoj pomoći, Lozančić je još jednom pozvao Slovačku da podrži put Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama i punopravnom članstvu u NATO-u.

On je istaknuo značaj što skorijeg uvođenja bezviznog režima za građane BiH, što bi doprinjelo bržem ekonomskom razvoju.

Prema riječima premijera Roberta Fica, preko svojih predstavnika u evropskim institucijama Slovačka će nastaviti pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini. Istovremeno, dodao je on, državne institucije namjeravaju dodatno poticati slovačke privrednike radi unapređenja ekonomske saradnje naše dvije zemlje, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.