BiH
0

Susret predstavnika ombudsmana za ljudska prava BiH i Katalonije

FENA
Predstavnici ombudsmana Bosne i Hercegovine su se danas u Sarajevu sastali s predstavnicima ombudsmana Katalonije, s ciljem uspostavljanja saradnje između te dvije institucije.

Posebno interesiranje ombudsmana Katalonije bio je način uspostavljanja ureda ombudsmana na nivou BiH, te teškoće s kojima se ombudsmani naše zemlje susreću kada je u pitanju ostvarivanje tog cilja, kao i općenito stanje ljudskih prava na nivou naše zemlje.

Ombudsman BiH Jasminka Džumhur istakla je da su građani naše zemlje trenutno u teškom položaju kada je u pitanju ostvarivanje njihovih osnovnih prava.

Međutim sva tri ombudsmana u BiH nastoje vratiti povjerenje građana u ovu instituciju, a to im i uspijeva jer je samo za proteklih sto dana njihovog mandata bilo više prijava građana za kršenje njihovih osnovnih prava nego za cijelu proteklu godinu.

"Ustavni okvir Bosne i Hercegovine nije adekvatan za zaštitu ljudskih prava, nedostaju strateški dokumenti, kao i statistička baza podataka na osnovu koje bi se mogao ostvariti uvid o stvarnom stanju kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Zato smatramo i želimo da institucija ombudsmana BiH bude nositelj akcionog plana za zaštitu ljudskih prava", istakla je Jasminka Džumhur.

Ombudsman Katalonije Rafael Ribo rekao je da se nada da će se saradnja između ombudsmana ove dvije zemlje nastaviti i u budućnosti, posebno u zaštiti prava djece, kao i u pomoći rješavanja predmeta koji sa nalaze na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

"Mi već deset godina sarađujemo s Bosnom i Hercegovinom u smislu pružanja edukacije o zaštiti ljudskih prava. Naš osnovni cilj je uspostaviti institucionalnu saradnju. Pokušat ćemo uraditi sve da pomognemo i finansijski podržimo instituciju ombudsmana BiH kako bi ponovo bile članice svjetskih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava", istakao je Ribo.

Današnjem sastanku prisustvovali su i članovi Komisije za zaštitu ljudskih prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te predstavnici Komisije za zaštitu ljudskih prava Katalonije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću ombudsmana BiH.