BiH
0

Susret ombudsmena zemalja regiona u Sarajevu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizirat će u Sarajevu, 18. maja, konferenciju "Eliminacija diskriminacije u Regionu, uloga Institucija za zaštitu ljudskih prava i modeli regionalne saradnje".

Konferenciji će prisustvovati ombudsmeni Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i pokrajinski ombudsman AP Vojvodine.

U radu konferencije će, pored ombudsmena, učestvovati i partnerske organizacije Institucije Ombudsmena, predstavnici domaćih organa i institucija te predstavnici međunarodne zajednice.

Organiziranje ovakvog skupa proizilazi iz potrebe za jačanjem i formaliziranjem saradnje između Institucija za zaštitu ljudskih prava u regionu te nužnosti kreiranja prostora za dijalog i mogućnosti da se razmotre sva otvorena pitanja vezana za unapređenje i modele saradnje nacionalnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava iz regiona.

Kreiranje zakonskog okvira za eliminaciju diskriminacije u državama regiona stvorilo je potrebu razmjene iskustava i praksi u djelovanju mehanizama za zaštitu ljudskih prava u spriječavanju svih oblika diskriminacije, saopćio je organizator.