Kebo - Varga
0

Susret o prevazilaženju aktuelnih problema u FBiH

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo primio je danas u Sarajevu ambasadora Republike Mađarske u našoj zemlji Imrea Vargu, na lični ambasadorov zahtjev.

Kako je saopćeno iz kabineta potpredsjednika FBiH, razmijenjena su mišljenja u vezi s aktuelnom situacijom u BiH, a naročito u svjetlu nedavno postignutog dogovora trojice političkih lidera u Prudu, Odžak.

Na molbu Varge, Kebo ga je informirao o trenutnoj situaciji u Federaciji BiH i načinima prevazilaženja aktuelnih problema, te o toku razgovora predstavnika političke, zakonodavne i izvršne vlasti FBiH koji bi se trebali nastaviti u narednom periodu.

Naglašeno je da BiH ima šansu da kroz dijalog i traženje kompromisa političara prevaziđe trenutne probleme i poteškoće kako bi počela snažnije i brže koračati prema zajednici evropskih država i sveobuhvatnim integracionim procesima.

Podvučeno je da će zasjedanje Vijeća za provedbu mira (PIC) i sastanak vladajuće šestorke u decembru označiti početak pozitivnih kretanja na političkoj sceni, koji će uvjeriti EU da je BiH potpuno spremna na ispunjavanje i preuzimanje obaveza koje proizilaze iz potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

To će ujedno značiti i nastavak razvoja i očuvanja BiH kao cjelovite, decentralizovane i na demokratskim načelima razvijene države.

Mađarski ambasador je izrazio zahvalnost na otvorenom i konstruktivnom razgovoru i podvukao njegovo ubjeđenje da će BiH u najskorijem vremenu uspješno prevazići aktuelne poteškoće i krenuti prema što bržem preuzimanju i implementaciji standarda EU-zemalja.