BiH
0

Susret ministra Halilovića i danske ministrice za izbjeglice

FENA
Kraljevina Danska spremna je pomoći BiH u procesu reformi, ali i intenzivirati aktivnosti koje će poboljšati inače dobar status više od 20 hiljada građana porijeklom iz BiH u ovoj zemlji, rečeno je jučer u Kopenhagenu tokom zvaničnog susreta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića sa danskom ministricom za izbjeglice, imigraciju i integraciju Birthe Ronn Hornbech i njenim saradnicima.

Ministar Halilović je tokom razgovora insistirao na postizanju sporazuma između BiH i Kraljevine Danske o dopunskom obrazovanju djece bh. građana i dvojnom državljanstvu, te revidiranju Sporazuma o socijalnom osiguranju, saopćeno je danas iz Halilovićevog kabineta.

"Trenutno izvan BiH živi više od 1,3 miliona bh. građana i mi podržavamo njihovo integriranje u ta društva, ali smo i dužni voditi računa da njihova djeca ne budu asimilirana. Zbog toga smo tražili od danske ministrice da razmotre mogućnost sklapanja sporazuma o dopunskom obrazovanju za djecu bh. građana u ovoj zemlji", kazao je ministar Halilović, koji je ministrici Hornbech uručio nastavne planove i programe i udžbenik dopunske nastave za djecu u inostranstvu od prvog do četvrtog razreda.

Sagovornici su se saglasili da sporazum između dvije zemlje o socijalnom osiguranju, preuzet sukcesijom bivše Jugoslavije, treba osavremeniti, posebno u dijelu koji se odnosi na korisnike penzija.

Ministar Halilović je također danskoj ministrici predložio intenziviranje saradnje u oblasti visokog obrazovanja, posebno razmjeni studenata i korištenju bogatih iskustava Kraljevine Danske u ovoj oblasti.

"Univerziteti u Sarajevu i Kopenhagenu potpisali su Sporazum o saradnji, ali on nije dovoljno primjenjivan, te smo se saglasili da potaknemo njegovu bolju primjenu", kazao je ministar Halilović i dodao kako bi veoma korisna bila razmjena studenata diplomatije i međunarodnih odnosa.

Ovaj, prvi susret na ministarskom nivou ocijenjen je veoma korisnim.

Kraljevina Danska spremna je pomoći BiH na putu evropskih integracija, posebno izgradnji kapaciteta za zaštitu ljudskih prava, ali i u pripremi i usvajanju oko hiljadu novih zakona obaveznih za priključenje Evropskoj uniji.

Ministar Halilović danas je razgovarao sa predstavnicima bh. udruženja u Danskoj, prije svega o njihovom položaju u ovoj zemlji, dopunskom obrazovanju djece, dvojnom državljanstvu i mogućnostima bolje saradnje sa institucijama u BiH.