BiH
0

Susret ministara odbrane BiH i Crne Gore

FENA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić razgovarali su 18. februara u Herceg-Novom o unapređenju bilateralne saradnje.

Na sastanku je dogovoreno pokretanje postupka za zaključivanje sporazuma o saradnji u vezi s odbranom između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Ministri odbrane konstatovali su da su odnosi dviju zemalja u vezi s odbranom na visokom nivou i da će sporazum predstavljati dodatni podsticaj za jačanje saradnje.

Sastanak je bio prilika da ministri Cikotić i Vučinić razmijene mišljenja o rezultatima u okviru NATO-ovog programa Partnerstvo za mir i temama koje će biti na dnevnom redu predstojećeg NATO-ovog samita.

Istaknuta je važnost i učešća u Jadranskoj povelji, koja predstavlja dobar okvir za saradnju na putu ka članstvu u NATO-u i za jačanje stabilnosti u regiji.

U razgovorima je naglašena i važnost međusobnog korišćenja kapaciteta koje posjeduju Oružane snage BiH i Vojska Crne Gore.

Zaključeno je da je budućnost zapadnog Balkana u evropskim i evroatlantskim integracijama, što predstavlja garant za stabilnost u regionu i društveni progres.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse generalmajor Slavko Puljić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić, sa saradnicima.