BiH
0

Susret Lajčak - Kreso: Puna potpora radu Suda BiH i jačanju bh pravosuđa

FENA
Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak posjetio je danas Sud Bosne i Hercegovine i razgovarao s predsjednicom Suda Meddžidom Kreso

Tokom susreta visoki predstavnik je informiran o trenutnom stanju i glavnim izazovima bh. pravosuđa, o prioritetima u radu Suda BiH i aktuelnim problemima pravosudnog sistema BiH, posebno o onim koji se tiču procesuiranja osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Među ostalim, razgovarano je o saradnji s Haškim tribunalom (ICTY) i rješavanju predmeta ratnih zločina na unutarnjem i regionalnom planu, uključujući i pitanje dvojnog državljanstva osoba osumnjičenih za ratne zločine, odnosno "dupliranje" krivičnih postupaka koji se vode u BiH i susjednim zemljama.

"Efektivno pravosuđe je jedan od ključnih stupova jačanja efektivne države", istaknuo je Lajčak u izjavi datoj nakon susreta u Sudu BiH.

Potvrdio je spremnost Ureda visokog predstavnika (OHR) da i nadalje pruža punu potporu radu Suda BiH i jačanju cjelokupnog bh. pravosudnog sistema, te izrazio uvjerenje da će se dosadašnja uspješna saradnja na tom planu nastaviti.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je visoki predstavnik prepoznao ključne probleme pravosudnog sistema BiH.

"Visoki predstavnik pokazao je izuzetan interes za jačanje rada Suda BiH i jačanje neovisnosti pravosudnog sistema BiH, te obećao punu potporu na tom planu", izjavila je Kreso, uz napomenu kako takav odnos predstavlja dodatnu motivaciju za angažman pravosudnih djelatnika.