BiH
0

Susret Lajčak - Komšić

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas visokog predstavnika međunarodne zajednice i specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena procesu reforme policije pri čemu je istaknuto obostrano očekivanje da će taj proces biti završen u najskorije vrijeme - kao rezultat dogovora političkih snaga u BiH i strateškog interesa BiH da čim prije deblokira svoj put ka EU.

Lajčak je rekao da je previše vremena potrošeno za reformu policije u BiH te da iza njegovog prijedloga o reformi policije stoji cijela međunarodna zajednica i da taj prijedlog predstavlja kompromis. Podsjetio je da je kraj septembra krajnji rok za reformu policije kako ne bi čitava godina bila izgubljena.

Kazao je da se takvo što ne bi moglo tolerirati i da bi međunarodna zajednica, u slučaju odbijanja prijedloga, morala adekvatno reagirati.

Komšić je kazao kako u postizanju dogovora o reformi policije u potpunosti podržava aktivnosti visokog predstavnika u BiH jer je reforma policije jedna od ključnih stvari za BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.