BiH
0

Susret Lajčak - Branković : Razgovor o razvojnim prioritetima Federacije

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak sastao se danas s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem kojom prilikom je informiran o strateškim programskim i razvojnim ciljevima Vlade Federacije BiH.

Nastupna posjeta visokog predstavnika bila je prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnom trenutku Bosne i Hercegovine, upoznavanje o stanju u Federaciji BiH, njenim ciljevima i razvojnim prioritetima, te o reformskom procesu i konkretnim pitanjima vezanim za određene zakonske projekte.

Kako je u izjavi datoj nakon susreta u zgradi Vlade Federacije BiH istaknuo visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak, razgovor je bio prilika za upoznavanje s partnerima u vlasti i njihovom političkom i poslovnom filozofijom, te predstavljanje vlastitog plana rada.

Prema njegovim riječima, razgovor s premijerom Brankovićem i zamjenikom premijera Vjekoslavom Bevandom bio je fokusiran na ekonomiju te ciljeve Vlade, uključujući prioritete orijentirane ka približavanju EU.

  • Utisak je da Vlada Federacije BiH ima jasnu strategiju i plan šta želi i kako to postići, istaknuo je Lajčak, podsjetivši kako uspješan reformski proces podrazumijeva i neke teške odluke za koje je potrebna podrška Parlamenta FBiH.

Izrazio je očekivanje da će Vlada FBiH uspjeti u realizaciji zacrtanih ciljeva te istaknuo spremnost da pruži potporu takvim nastojanjima.

Premijer Branković izjavio je kako se Vlada FBiH pozicionira kao institucija koja želi biti nositelj pozitivnih procesa u BiH, uključujući reforme orijentirane ka jačanju kapaciteta institucija BiH.

Uz napomenu kako samo s institucijama koje djeluju u punom kapacitetu država može ostvariti napredak, Branković je ukazao i na odgovornost federalnih dužnosnika u pogledu realiziranja razvojnih prioriteta, odnosno stvaranja ambijenta za porast GDP-a, konsolidiranje socijalnog sektora, pokrivenosti uvoza izvozom i rast drugih pozitivnih ekonomskih parametara.

Odgovorajući na novinarska pitanja u vezi sa zastojem reformskog procesa i predstojećom ustavnom reformom, visoki predstavnik Miroslav Lajčak ponovio je kako je neophodno otkloniti uzroke koji su doveli do zastoja, te ocijenio kako su ustavne promjene jedno od ključnih pitanja u sklopu njegovog mandata.

Kako je kazao, neophodno je stvoriti uvjete za funkcioniranje države u punom kapacitetu, te pozvao bh. političke predstavnike na odgovorniji odnos spram utvrđenih obaveza, uz opasku "kako se od državnika očekuje da se ponašaju kao državnici, te da prije svega imaju na umu interese države BiH".