BiH
0

Susret Lagumdžija - Wammen: BiH pripada Evropskoj uniji

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji i Kraljevina Danska smatra da proširenje EU zemljama zapadnog Balkana ne treba stati na ulasku Hrvatske u EU", kazao je danas nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, ministar za evropske poslove Kraljevine Danske Nicolai Wammen.

Wammen je ponovio opredijeljenost Kraljevine Danske za nastavak potpore BiH na njenom putu ka EU, ali i istakao da BiH mora uraditi svoj dio posla.

"EU je veliki zadatak. EU nikada nije dijelila besplatne ulaznice. Mi moramo raditi zajedno i dostići ovaj cilj. Posebno moramo raditi na borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", kazao jje Wammen.

Ponovio je da reforme moraju biti provedene, naglašavajući važnost imlementacije presude "Sejdić-Finci".

Lagumdžija je u izjavi za novinare pojasnio da je s Wammenom razgovarao o konkretnoj podršci Kraljevine Daske u ispunjavanju obaveza prema NATO-u uzimajući u obzir činjenicu da jedinice OSBiH u ISAF-u učestvuju u sklopu danskog kontingenta.

"Također, razgovarali smo o bilateralnim odnosima te o dolasku danskih firmi u BiH", rekao je Lagumdžija.

Oblast od obostranog značaja mogla bi biti obnovljiva energija, odnosno, vjetroenergija.

Zaključeno je i da je bh. dijaspora u Danskoj koja broji 22.000 državljana BiH zajedničko bogatstvo i dodatni faktor zbližavanja ovih dviju zemalja.