BiH
0

Susret Komšić - Schwarzenberger: BiH je u fazi ozbiljnog zastoja

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio Karela Schwarzenberga, ministra vanjskih poslova Češke Republike. Tokom razgovora je ocijenjeno da su odnosi između dvije zemlje izuzetno dobri i prijateljski, jer su narod i Vlada Češke podržavali BiH, kako u ratnom, tako i u postratnom periodu, tako da naša zemlja, uz ispunjavanje uslova, može očekivati članstvo u EU i NATO savez.

Predsjedavajući Komšić je naglasio da je BiH u fazi ozbiljnog zastoja te da je put naše zemlje ka Evropi i NATO-u jedini siguran izlaz koji može donijeti napredak i BiH i regionu.

Ocijenio je da će predstojeći period biti veoma težak za BiH te dodao da u potpunosti podržava mjere visokog predstavnika u BiH.

Ministar Schwarzenberg je kazao da u potpunosti razumije koliko je težak put BiH ka EU, ali da je on neophodan za stabilnost i napredak. Naglasio je punu podršku nastojanjima BiH za ulazak u euroatlantske integracije i kazao da je potrebna saradnja sve tri strane u BiH da se ispune uvjeti i da se postigne cilj.

Dodao je da je Češka Republika i nadalje spremna prenositi Bosni i Hercegovini svoja iskustva u pogledu pristupanja euroatlanskim integracijama, jer je BiH evropska zemlja koja mora biti dio EU.

Oba su se sagovornika složila kako su odnosi između dvije zemlje izuzetno dobri, ali i da će se još uspješnije razvijati na ekonomskom i kulturnom planu, jer češki investitori žele prioritetno, znatno više ulagati u BiH, tim prije što se uskoro završava procedura potpisivanja osam međudržavnih ugovora.

Razgovaralo se također i o aktualnom stanju u regiji, posebno o problemu Kosova.