BiH
0

Susret Kebo-D'Errico

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo primio je danas apostolskog nuncija u BiH Alessandra D'Errica.

Kebo je upoznao vatikanskog ambasadora s aktuelnim stanjem u BiH osobito u kontekstu predstojećih reformi koje će BiH približiti Evropskoj uniji.

Sugovornici su istakli važnost očuvanja multietničnosti i multikonfesionalnosti BiH što je jedno od najvećih bogatstava ove države i njezinih naroda i ono po čemu je ona prepoznatljiva u čitavom svijetu.

Složili su se s činjenicom da je baš zbog toga u BiH neophodan otvoren i iskren dijalog svih relevantnih političkih faktora kao i velika doza političke mudrosti aktuelnih lidera u donošenju odluka vezanih za ispunjavanje uvjeta koji će doprinijeti što bržem potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kebo i ambasador D'Errico kazali su kako bez jačanja međusobnog povjerenja unutar BiH neće biti ni iskrenog dijaloga, pa ni kompromisa.

Sugovornici su izrazili nadu da će BiH uprkos određenim unutarnjim problemima ali i političkoj situaciji u regionu ipak ubrzo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH.