BiH
3

Susret Izetbegović - Pahor: Slovenija će nastaviti snažno podupirati BiH

Anadolija
Bakir Izetbegović i Borut Pahor
Bakir Izetbegović i Borut Pahor
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se danas u Ljubljani sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, prenio je novinar Andolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Izetbegovićevog ureda, razgovarano je o odnosima dvije države, kao i o političkoj situaciji u BiH i regiji.

Konstatirano je da su odnosi Slovenije i Bosne i Hercegovine dobri, uz obostrani interes za njihovo stalno unapređenje, kao i za dalje jačanje i izgradnju partnerske saradnje.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović istaknuo je neupitnu opredijeljenost BiH na putu euro-atlantskih integracija.

Zahvalivši se na podršci, Izetbegović je izrazio uvjerenje da će Republika Slovenija nastaviti snažno podupirati BiH u procesu integriranja u EU.

U tom kontekstu, on je izuzetno značajnom ocijenio inicijativu predsjednika Pahora za uspostavu redovnog dijaloga na najvišem nivou zemalja EU i zapadnog Balkana u tzv. procesu u Brdu kod Kranja.

Zajednički je izraženo očekivanje da izglasavanje tzv. zaštitnog suspenzivnog mehanizma u Evropskom parlamentu neće u konačnici značiti i ponovno uvođenje viza za građane BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je predsjednika Pahora na evropsku ceremoniju obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata koja će se održati u junu 2014. godine u Sarajevu.