Sarajevo
0

Susret delegacija parlamenata BiH i Albanije

FENA
Bosna i Hercegovina i Albanija imaju puno zajedničkih interesa, ali iako su dvije zemlje geografski veoma blizu, s aspekta uspostavljenih veza su veoma daleko, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH Niko Lozančić nakon sastanka predstavnika kolegija oba doma PSBiH s delegacijom Parlamenta Albanije, koju je predvodila predsjednica Parlamenta Josefina Topalli.

Lozančić je konstatirao da je ekonomska saradnja dviju zemalja na takvom nivou "da nije vrijedna ni spomena".

"Delegacije dva parlamenta su konstatirale da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja te nema niti jednog razloga da odnosi ne budu mnogo razvijeniji nego što su danas", kazao je on.

BiH i Albanija su opredijeljene za EU i NATO, a Lozančić je čestitao Topali na pozivu koji je Albanija dobila za priključenje NATO-u.

Albanija je još prije dvije godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom, ali sve članice EU-a nisu još ratificirale Sporazum.

Zato je Lozančić istaknuo da je albanska delegacija prenijela svoja iskustva da članovi parlamenata trebaju lobirati u parlamentima zemalja EU kako bi se proces ratifikacije ubrzao.

Naveo je kako EU ima restriktivan vizni režim prema obje zemlje, ali takav vizni režim postoji između dviju zemalja za što nema nikakvog razloga.

Nužno je, kazao je Lozančić, ubrzati proceduru da se takav režim ukine, ali i da se konačno otvore ambasade u Tirani i Sarajevu.

Na kraju je kazao da se nada da će ova posjeta, kao i nedavna posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Albaniji, doprinijeti u intenziviranju odnosa između dviju zemalja.

Predsjednica albanskog parlamenta Josefina Topalli dijeli mišljenje Lozančića, jer dvije zemlje moraju biti bliže jedna drugoj.

Kazala je kako vjeruje u parlamentarnu diplomaciju, jer parlamenti mogu ubrzati unapređenje odnosa.

"Moramo poticati te odnose mnogo više, dvije zemlje imaju iste ciljeve kada je u pitanju evropska perspektiva", rekla je Topalli, ujedno čestitajući BiH nedavno potpisivanje SSP-a.

Prema njenom mišljenju, Evropska unija je nepotpuna bez zemalja zapadnog Balkana.

"Svi smo mi Evropljani i moramo biti prihvaćeni kao Evropljani. Ali taj proces mora ići u skladu sa zaslugama na tom putu. Sigurna sam u članstvo Albanije i BiH u Evropskoj uniji, i to u ne tako dalekoj budućnosti", kazala je predsjednica Parlamenta Albanije Josefina Topalli.