BiH
0

Susret Čović - kardinal Puljić

Sarajevo-x.com
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH dr. Dragan Čović razgovarao je u petak, 5. rujna 2008. godine u Uzdolu, Prozor-Rama s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem o položaju Hrvata i predstojećem procesu ustavnih promjena.

Sugovornici su razmijenili mišljenje te se zajedno složili da se Hrvati nalaze u nezavidnoj situaciji na cijelome prostoru BiH, osobito tamo gdje su Hrvati nakon rata postali manjina.

U poduljem razgovoru dr. Čović je izrazio potporu opravdanim zahtjevima Crkve u Sarajevu.

Složili su se da će u predstojećem razdoblju snažnije ukazivati na probleme funkcioniranja države koji utječu na sve lošiju poziciju Hrvata ako što je iseljavanje Hrvata iz Sarajeva, nedobivanje dozvola za izgradnju crkvenih objekata ili pak oduzimanje imovine.

Pastir crkve Hrvata u BiH i predsjednik HDZ BiH smatraju kako su potrebni češći susreti i snažnija međusobna komunikacija s ciljem borbe za izgradnju BiH koja bi osigurala jednakopravnost Hrvata s druga dva konstitutivna naroda.

Osobito će se intenzivirati dijalog kada se otvori priča o novome ustavu u BiH.

Čović i Puljić podržali su napore Hrvata iz Posavine koji su birokratskim potezima Središnjeg izbornog povjerenstva izbrisani s popisa za glasovanje.