BiH
0

Susret članova Predsjedništva BiH sa Olliem Rehnom

Sarajevo-x.com
Članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa Olliem Rehnom, komesarom EU za proširenje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović mišljenja su da su pozitivni pomaci u političkim dešavanjima u BiH dobar pokazatelj da je kriza prevaziđena i da BiH ulazi u mirniji i stabilniji period.

Predsjedavajući Komšić izrazio je nadu da će nastupajući dani biti kjučni i pozitivni za BiH, kada ćemo moći reći da izlazimo iz postratne BiH ka evropskoj BiH. Dodao je da je uvjereniji da je jedini pravi okvir koji omogućuje stabilnost u BiH članstvo u EU i NATO-u.

Komesar EU za proširenje Olli Rehn kazao je da je iskreno predan perspektivi BiH i uvjeren je da su političke odluke donesene prošle sedmice, kao i odluke koje očekujemo ove sedmice značajna prekretnica u BiH. Mišljenja je da bi ovaj pozitivni politički momenat u BiH trebalo iskoristiti za implementaciju akcionog plana Mostarske deklaracije. Izrazio je očekivanje da će se nastaviti dobra saradnja sa Policijskom misijom EU i generalom Coppolom, kako bi se konkretizirao akcioni plan.

Razgovarano je i o ostalim uvjetima za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, od koji su spomenuti potpuna saradnja sa Haškim sudom, napredak u oblasti javnog rtv servisa i reforma javne uprave.

Komesar Olli Rehn je pozdravio usvajanje Poslovnika o radu Parlamenta BiH i čestitao Predsjedništvu BiH na brzom ratificiranju Sporazuma između BiH i Evropske unije o readmisiji, i o viznim olakšicama.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su jedinstvo državnih institucija u postizanju sporazuma o svim bitnim evropskim pitanjima i evropskom putu BiH.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su komesaru EU za proširenje Olliu Rehnu na svemu što je učinio i čini za BiH.