BiH
0

Susret Branković - Šuvalov

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković susreo se danas s ambasadorom Ruske Federacije u našoj zemlji Konstantinom Šuvalovim, s kojim je razgovarao o mogućnostima proširenja ekonomske saradnje između BiH i Rusije, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Ambasador Šuvalov istaknuo je zainteresiranost Moskovske oblasti za saradnju sa Federacijom BiH i naglasio da se poboljšanje ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije može ostvariti i putem zajedničke komisije koju, u skladu sa potpisanim Sporazumom o saradnji, treba aktivirati.

Založio se za brže rješavanje otvorenih problema ruskog klirinškog duga prema BiH i duga BiH za isporuku ruskog gasa od 1991. do 1995. godine.

Naglasio je i značaj ravnopravnog tretmana svih učesnika tendera u procesima privatizacije u našoj zemlji, kao i jednostavnijih procedura.

  • Što se tiče privatizacije državnog kapitala, Vlada FBiH će ostati na čvrstom opredjeljenju pune transparentnosti s ciljem da na tenderu pobijedi najbolji, za što je dobar primjer “Aluminij” u Mostaru, čija je privatizacija u toku, istaknuo je federalni premijer.

Cijeneći potrebu unapređenja ekonomske saradnje između dviju zemalja u narednom periodu, premijer Branković posebno je podvukao da, u interesu svih građana, Bosna i Hercegovina mora jedinstveno nastupati prema ruskom partneru.